Sangsvaner

Varanki Itä-Finnmarkissa on Paatsjokilaakson ohella Norjan suosituin lintuharrastusalue. Täällä esiintyy monia erittäin harvinaisia lintulajeja. Ekkerøy on kuuluisa helppopääsyisestä lintuvuorestaan, joka on mahtavassa etelänpuoleisessa kallioseinämässä Varanginvuonon rannassa.

Lintuvuorella asustaa noin 30 000 pikkukajavaa maaliskuusta elokuuhun. Lopun vuotta ne oleskelevat avomerellä. Lintujen tarkkailu on monien Ekkerøylle tulijoiden rakas harrastus.

Fuglekikking er en attraktiv hobby for mange som kommrer til Ekkerøy.

50 lintulajia Ekkerøyssä

Lintuvuoren lisäksi Ekkerøyssä tavataan noin 50 eri lintulajia. Allihaahkan voi nähdä siellä ympäri vuoden. Muuten lintuharrastaja voi bongata siellä merikotkan, merimetson, kyhmyhaahkan, isokoskelon, tukkakoskelon, riskilän, ruokin, etelänkiislan, lunnin ja myrskylinnun.

Muita lajeja ovat kuovien ja kurppien suvun edustajat punajalkaviklo, meriharakka, suokukko, kurppalajit, töyhtöhyyppä, pulmusirri. Jos sinulla on hyvää aikaa Varangissa ja Ekkerøyssä, saatat nähdä helmipöllön tai tunturipöllön.

Runsaan linnuston vuoksi Ekkerøyhin ja sen lähistölle on perustettu kaksi luonnonpuistoa. Ekkerøyn luonnonpuisto perustettiin v. 1983 suojelemaan tärkeää lintujen pesimäaluetta. Lintuvuoren lisäksi lintuja on runsaasti niemen pohjoispuolen matalassa lahdessa, vuorovesirannassa ja niemen ylätasanteella, jossa on suota ja ketoa ja pikku lampia.

Ekkerøyn kylän itäpuolella on Storelvosenin luonnonpuisto, joka perustettiin v. 1991 suojelemaan tärkeän kosteikon kasvillisuutta, linnustoa ja muuta alueelle luonnollisesti kuuluvaa eläimistöä. Alueeseen kuuluu suuri, hyvin kehittynyt subarktinen rantaniitty monine kasviyhdyskuntineen ja lukuisine lajeineen. Alue on tärkeä kosteikkolintujen levähdyspaikka varsinkin keväisin.

Yhdelle Ekkerøyn rannalle on pystytetty piilokoju, missä voit istua mukavasti seuraamassa lintuja. Ekkerøyn upeat rannat ja levävyöhykkeet ovat parhaita paikkoja Varanginvuonolla tarkkailla läheltä monia eri kurppalajeja (esim. merisirri, suosirri, kuovisirri, pulmusirri, pikkusirri, lapinsirri, isosirri, karikukko, tylli, suokukko. Piilokojua, joka sijaitsee muutaman metrin päässä Ekkerøy Feriehusin huoneistoista, saa käyttää maksutta.

Storskarv

GPS-itseopastus helpottaa lintujen tarkkailua

Lintujen löytäminen täysin vieraassa paikassa voi olla vaikeaa. Varanger ja Ekkerøy on monen harvinaisen lintulajin oleskelualue ja erinomainen lintuharrastusalue. Mutta aluetta tuntemattoman lintuharrastajan on vaikea löytää tietoa siitä, milloin ja mistä unelmiensa linnun löytää. Ekkerøy Feriehus antaa sinulle avun ongelmaan!

Lintuharrastaja, joka asuu Ekkerøy Feriehusin loma-asunnoissa, voi käyttää meidän itseopastustamme. Systeemiin kuuluu GPS-navigaattori, johon on ohjelmoitu mielenkiintoisia kohteita. Joka kohteeseen liittyy infolehti, jossa kerrotaan perusteellisesti, mitä lintuja on odotettavissa ja minkälaisen strategian avulla on suurin mahdollisuus onnistua lintujen tarkkailussa Varangissa ja Ekkerøyssä.

Jos haluat vuokrata gps:n/infokansion, ota yhteys meihin: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Koe uskomaton Hornøya

Koe uskomaton Hornøya

Hornøya on Norjan itäisin saari noin kilometrin päässä Vuoreijan kaupungista Barentsinmeressä. Ajomatka Ekkerøystä itään Vuoreijaan kestää 45 minuuttia. Hornøyalle pääsee helposti, Vuoreijan satamasta sinne on 10 minuutin venematka. Jo matkalla sinne saat esimakua Hornøyan rikkaasta linnustosta. Linnut ovat liikkeellä runsaslukuisina joko menossa hankkimaan ravintoa kalaisesta jäämerestä tai palaamassa sieltä. Hornøyalle saavuttaessa lasketaan maihin aivan lintuvuoren juurelle. Lintuvuorelle on helppo päästä, ja siellä asustaa suuri määrä eri lintulajeja.

Hornøyalla on esimerkiksi Euroopan helpoimmin lähestyttävä pohjankiislayhdyskunta. Laji pesii vain arktisilla alueilla. Saaren linnusto on ainutlaatuinen. Siellä pesii lunneja, ruokkeja, etelänkiisloja, pikkukajavia, merimetsoja, riskilöitä, karimetsoja ja ulappapääskyjä. Saaren alavammissa osissa pesii suurin joukoin harmaalokkeja, kalalokkeja ja merilokkeja. Hornøya ja Varanginvuono ovat arktisten sorsalintujen allihaahkan ja kyhmyhaahkan talvehtimisalueita.

Vardø havn KF järjestää kesäaikaan päivittäin retkiä Hornøyalle.

Veneretken kesto meno-paluu: Enintään 6 tuntia, vähintään 2 tuntia.

Lähtöajat Vuoreijan satamasta ma-pe: 9.00, 10.30, 11.30, 13.30.
Lähtöaika Hornøyalta: 03.00

Lauantai/sunnuntai: 12.00

Lähtöaika Hornøyalta: 03.00


Sesonki: 1. maaliskuuta –1. syyskuuta

Kapasiteetti: Enintään 24 henkeä kerrallaan

Hinta: 350 NOK hengeltä

www.vardohavn.no

Varangin lintupuisto Annijoella

Fuglepark i JakobselvKäy Varangin lintupuistossa Annijoella keväällä tai kesällä. Kohteessa on infotaulu, lyhyt polku, penkkejä ja pönttöjä pikkulinnuille ja pöllöille. Alueen vakituisia ruokintapaikan vieraita ovat suuren osan vuodesta lapintiaiset, ja muita lajeja tundraurpiainen, urpiainen, järripeippo, talitiainen, hömötiainen, viherpeippo, varpunen, kirjosieppo, pikkuvarpunen ym. Myös närhi ja punatulkku voivat näyttäytyä, samoin pohjantikka ja pikkutikkakin.

Hinta: 200,- kr enintään 5 tunniksi saman päivä aikana. Autotie perille. Ajanjakso: huhtikuun lopusta elokuun loppuun.

Varangin lintupuistossa on myös piilokoju noin kolmen metrin päässä ruokintapaikalta. Siihen mahtuu kolme valokuvaajaa samanaikaisesti.

Annamme vinkkejä siitä, miten lisäät mahdollisuuksiasi saada hyviä kuvia.

Hinta: 500,- hengeltä enintään 5 tunniksi saman päivän aikana.

www.varanger.info

Kotkasafari Båtsfjordissa

Havørnen er den  største rovfuglen i Nord Europa og den fjerde største ørnen i verden.Båtsfjord, Syltefjord ja Stauranin lintuvuori ovat uskomattoman rikkaita linnustoltaan. Siellä on lukemattomia lajeja ja yksilöitä. Mutta yksi laji erottuu kaikista muista, se on suuri merikotka.

Merikotkia on erikoisen runsaasti Stauranin alueella. Joinakin kertoina on laskettu jopa 38 kotkaa samanaikaisesti. Merikotkia voi nähdä Stauranin lintuyhdyskunnassa ympäri vuoden, mutta ne viihtyvät siellä erityisesti keväällä ja kesällä, sillä muita lajeja tulee sinne joka vuosi pesimään. Merikotka on Pohjois-Euroopan suurin petolintu ja maailman neljänneksi suurin kotka.

Arctic Tourist järjestää päivittäin retkiä Stauranin lintuvuorille. Matka sinne kestää 10 minuuttia yrityksen tukikohdasta Syltefjordista.

Stauranin lintuvuori sijaitsee Syltefjordissa Båtsfjordin kunnassa. Se on Norjan suurimpia lintuvuoria, pituudeltaan 3 kilometriä ja korkeudeltaan yli 200 metriä. Aikaisemmin siellä arvioitiin pesivän 3–4 miljoonaa lintua, suurimmaksi osaksi pikkukajavia. Mutta kanta on vähentynyt niin, että siellä nykyään pesii noin 150 000 pikkukajavaa. Lisäksi siellä on suuri suulayhdyskunta. Hyvin edustettuina siellä ovat myös ruokki, etelänkiisla, pohjankiisla ja lunni.

National Tourist Routes in Norway

National Tourist road in Varanger